Większość cukierni zarabiałabym wielokrotnie mniej, gdyby nie dawały one możliwości zakupu na wynos. Aby jednak klient doniósł delikatne ciasto czy tort do domu, cukiernia musi je w coś zapakować. Od lat w tym zakresie wiodą prym opakowania z tektury litej. Czym się one cechują i dlaczego są tak popularne? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym […]
Opakowania cukiernicze z tektury litej – czy to się sprawdza?
Większość cukierni zarabiałabym wielokrotnie mniej, gdyby nie dawały one możliwości zakupu na wynos. Aby jednak klient doniósł delikatne ciasto czy tort do domu, cukiernia musi je w coś zapakować. Od lat w tym zakresie wiodą prym opakowania z tektury litej. Czym się one cechują i dlaczego są tak popularne? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym wpisie.
Zalety opakowań z tektury
Opakowania tekturowe z branży cukierniczej posiadają wszelkie atesty poświadczające fakt, że mogą one mieć kontakt z żywnością. W ostatnich latach są jeszcze bardziej pożądane i często wypierają opakowania plastikowe. Papier jest surowcem biodegradowalnym, a wielu właścicieli cukierni (i ich klientów) zwraca uwagę na aspekty ekologiczne. Opakowania tekturowe są bardzo lekkie, a przy tym na tyle wytrzymałe, że pozwalają wygodnie przenieść do domu nawet spory tort. Usztywniona konstrukcja sprawia, że jest on doskonale zabezpieczony przed przypadkowym dotknięciem. Papier dodatkowo pozwala słodyczom oddychać i nie nasiąkają one wilgocią, jak w przypadku opakowań plastikowych. Chociaż tektura lita dostępna jest w różnych gramaturach, zdecydowana większość producentów opakowań cukierniczych wybiera do swoich produktów taką, która spokojnie utrzyma ciężar ciasta czy tortu. Cukiernicy nie muszą w związku z tym ustalać konkretnych parametrów pudełek, wybierają tylko ich rozmiar.
Wybór pudełek
Doświadczony cukiernik wie, jak pakować poszczególne produkty do pudełek. Kruche i lekkie wypieki zazwyczaj nie potrzebują dodatkowych wzmocnień. Jeśli chodzi o pakowanie tortów, najczęściej wstawia się je do pudełka na specjalnej usztywnionej podkładce, która wzmacnia dno pudełka, ale też ułatwia wyciągnięcie tortu z opakowania. Cukiernicy najczęściej starają się dobierać rozmiary opakowania do rozmiarów danego produktu. Część z nich decyduje się na zakup pudełek z okienkiem, dzięki czemu wyroby są pięknie eksponowane. Opakowania z tektury litej mają jeszcze jedną zaletę. Stosunkowo łatwo można wykonać na nich nadruk, dzięki czemu opakowanie cieszy oczy, zanim jeszcze klient dobierze się do jego słodkiej zawartości. Obecnie najbardziej popularne są opakowania białe, rzadziej spotyka się te w kolorze brązowym.